Noč čarovnic-zgodovina najbolj groznega praznika

Še 202 dni nas loči, do najbolj groznega praznika v letu. Priznam morda, se bo komu zdelo, pa kaj te že sedaj pišejo o Noči čarovnic, ki se bo odvijala daljenga 31. Oktobra? Hja, imamo veliko za povedat 🙂

 

Najprej zgodovina

Zdi se mi prav, da se najprej uzremo v zgodovino. Kdaj se prvič sploh omenja noč čarovnic ali po angleško Helloween?

Helloween izraz izhaja iz izraza  All Hallows’ Evening, kar v slovenščini pomeni “večer pred vsem svetim”. Vsi sveti se namreč praznujejo prvega novembra. Najbolj razširjena teorija je, da praznik izhaja iz Keltskega novega leta, ki so ga praznovali prvega novembra. Tako je večina zgodovinarjev mnenja, da gre za staro poganski praznik. Kelti so verjeli, da noč pred novim letom, mrtvi vstajajo iz grobov. (31.10.). Da bi se izognili srečanju z mrtveci, so se skrili za grozljive maske ter s tem preganjali mrtve duhove.

Stari Rimljani, so praznik prevzeli in tudi uradno obelodanili 31. Oktober kot dan, ko mrtvi vstajajo iz grobov.

Zgodovinski podatki kažejo, da je bil po prihodu krščanstva praznik najbolj razširjen na Britanskem otočju. Ohranjeni so podatki, iz zgodnjedga 16. stoletja, ki pričajo o tem, da so na dan “Helloweena” od vrat do vrat hodili otroci in prosili za hrano, kot so jabolka. Prav tako so od hiš do hiš hodili potujoči pevci in amaterski igralci.

 

Noč čarovnic maska
Tradicionalna maska, 16.stol.

 

 

Praznik v Združenih državah

V moderni zgodovini je praznik najbolj razširjen v Združenih državah, kjer živi močna skupnost iz Britanskega otočja. Veja krščanstva, ki se imenuje puritanstvo (bila je tako močna, da je vpeljala prepoved alkohola v 20ih letih prejšnjega stoletja), je bila močno proti praznovanju noči čarovnic, vendar je praznik vseeno preživel.

V 19. Stoletju je po masovni imigraciji iz Irske in Škotske noč čarovnic celo postal največji praznik v Združenih državah.

 

Simboli

V 19. Stoletju se pojavijo tudi prve omembe uporabe buč za Noč čarovnic. Na Irskem in Škotskem, so za dekoracijo uporabljali repo. Današnji simboli, kot so lobanje, čarovnice in ostali predmeti povezani z smrtjo, so posledica več različnih vplivov. Prvotni vplivi, zagotovo segajo še v čas zgodnjega krščanstva, kjer so z maskami preganjali smrt. Poleg tega se je ta duh preselil, tudi v literaturo in kasneje v filmsko industrijo. Tako vsi poznamo romana Frankenstein in Dracula. Tako je noč čarovnic dobila še večji družbeni pomen ter se uveljavila, kot praznovanje za otroke, ki so se našemili in hodili od vrat do vrat, prosit za sladkarije.

 

V zadnjih 20 letih je noč čarovnic postal predvsem potrošniški praznik. Skoraj nikjer ni mogoče zaslediti globjega pomena tega praznika. Prav tako se je cerkev odmaknila od tega praznika in za njene vernike ni več pomemben. Ohranil se je praznik Vseh svetih, za prvega novembra.

 

Prav tako to ni več praznik, kjer bi samo otroci hodili od vrat do vrat, pač pa je postal praznik zabav ter karnevalov. V Združenih državah, so šli z dekoracijo res daleč. Ponavadi ena hiša, ki ima malo večji vrt pripravi tudi domačo “hišo strahov”,ki je brezplačna ter je namenjena za celotno sosesko. Ponavadi ob takem dogodku zbirajo sredstva za socialno ogrožene družine.

 

domača hiša groze
domača hiša groze

 

Noč čarovnic v Sloveniji

Noč čarovnic ni avtohton Slovenski praznik. Keltski praznik se je razvil na področju severne Francije in Irske, tako da ni imel stikov z našimi predniki. V zadnjem desetletju, je praznovanje noči čarovnic, vse bolj razširjeno tudi pri nas. Prednjačijo predvsem zabave po diskotekah in lokalih. Otroci se načeloma za noč čarovnic ne našemijo (izdelajo pa kakšno bučo v šoli), tako da je to bolj praznik odraslih.  V našem prostoru je mnogo bolj razširjen pust.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading...