7 filmov po katerih sem bil do gat prestrašen

Pred nedavnim sva se s kolegom na pijači pogovarjala o grozljivkah. Debatirala sva o tem kateri film nama je bil najbolj grozen.

Kar hitro sem odkril, da on resnično slabo pozna svet grozljivk in da še v resnici ni pogledal nobene prave grozljivke. Odločil sem se, da mu povem svoj seznam grozljivk, ki jih mora nujno pogledati!

Popolnoma sem ga navdušil in iz mojega seznama izbral tri filme.
Že naslednji teden se mi je ob naslednji pijači zahvaljeval za seznam in mi ves navdušen razlagal, kako je bil prestrašen 😀

Ta izkušnja me je nekako motivirala, da ta moj seznam TOP 7 grozljivk delim še z drugimi. Zato sem spisal ta kratek članek s sedmimi naslovi filmov, kratkim opisom in napovednikom.

Zakaj ne bi še drugi občutili popolne groze?

No, pa začnimo…

7. Rosemary’s Baby (1968)

Pa začniva z grozljivko Romana Polanskija. Rosemary’s Baby je klasika, kjer Mia Farrow igra nosečo žensko, ki se boji, da se je njen mož s sosedi dogovoril, da bi žrtvovali njunega otroka Satanu v zameno za moč in denar. Mojstrovina, ki se odvije je resnično dobro zasnovana in grozljiva. Je super film, ki si resnično zasluži svojo mesto na mojem seznamu.  

6. Teksaški pokol z motorko (1974)

 

Tobe Hooperjeva grozljivka je navdihnila celo generacijo posnemovalcev, ampak le nekatere se lahko primerjajo z intenzivnostjo pravega “Teksaškega pokola z motorko”. Če si še nisi ogledal/a originalnega filma, ti ga resnično priporočam! Film o strahovitem pokolu 33ih ljudi pričara grozo sprevrženega uma, ki je z motorko in masko iz človeške kože sejal grozo in smrt.

5. Psycho (1960)

Čokoladni sirup, ki teče v odtok. Si si že ogledal/a film “Psiho”? Še nisi? Kje si bil/a v zadnjih x let? 😀

“Psihov” vpliv je mogoče videti v vseh vrstah filmov in to ne samo grozljivkah. Je v bistvu triler Alfreda Hitchcocka, ki je še kako vreden ogleda. To je preprosto klasika, ki je ne smeš izpustiti!

4. The Exorcist (1973)

Kak seznam grozljivk je sploh lahko brez filma “The Exorcist”? To je Ameriška supernatural grozljivka Williama Friedkina. Gledal sem ga kot otrok in spomnim se, da po tem filmu kakšna 2 tedna nisem mogel zaspati v temi. Takrat sem si želel, da ga nikoli ne bi pogledal. Ampak zdaj mi ni žal!
Je globoko vznemirljiv film, vsaj zame, in še vedno eden najboljših vseh časov.

3. The Shining (1980)

Res mi je všeč Stanley Kubrick. Tip je bil genij, od njegovega prvega do zadnjega filma, je naslikal vsak prizor z večjo pozornostjo do detajlov, kot kateri koli režiser pred ali po njem. Film temelji na romanu Stephena Kinga 1977, glavno vlogo pa briljantno odigra Jack Nicholson,

2. The Thing (1982) 

https://www.youtube.com/watch?v=F7t-919Ec9U

“The Thing”, je fantastičen. Zame je to eden najboljših primerov dobre “telesne” grozljivke (body horror). Če še ga nisi videl/a, ne mislim NIČ “spoilati”, ampak bom samo svetoval tistim bolj “občutljivim”, da imate čez film vedno nekje na dosegu rok kakšno papirnato vrečko. Prav tako bi svetoval, da si ogledaš dva nadaljnja filma v Carpenterjevi apokaliptični trilogiji, “Princ teme” (Prince of Darkness) in “V ustih norosti” (In The Mouth of Madness). Nista tako dobra, ampak še vedno vredna ogleda.

1. Re-Animator (1985)

To ni samo ena izmed mojih najljubših grozljivk. To je ena izmed mojih najljubših filmov vseh časov. Igra ga fantastični Jeffrey Combs, eden najmanj izkoriščenih akterjev vseh časov. To je že skoraj kaznivo v kako malo filmih se pojavlja. V tem filmu igra zdravnika, ki eksperimentira z ljudmi, v bistvu oživlja mrtve.

Kakšen se ti zdi moj seznam? Si že pogledal/a vse te grozljivke?

V komentar napiši grozljivko, ki je bila najbolj všeč tebi.

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading...